Unelmien urapolulle itsetutkiskelun avulla
- sofiapavlin
- 25.3.
- 2 min käytetty lukemiseen
Teksti Raisa Jyrkinen, kuva Julia Jahkola
Kevään alkaessa moni asiantuntija pohtii uransa seuraavia askelia. Oman osaamisen sekä uratoiveiden ja -haaveiden sanoittaminen ovat keskeisiä työkaluja itsensä ammatillisessa kehittämisessä ja osaajaprofiilin rakentamisessa. Näiden vinkkien ja apukysymysten avulla löydät uusia näkökulmia osaamisesi tarkasteluun.
1. Tunnista ja sanoita oma osaamisesi
Luonteva ensiaskel urasuunnan löytämiseksi on työstä kertyneen osaamisen tunnistaminen. Millaisia työtehtäviä ja rooleja sinulla on ollut, ja mitä osaamista niissä on vaadittu? Entä millaisia onnistumisia olet kohdannut, ja mitkä tekijät ovat mahdollistaneet ne?
Pohdi onnistumisiasi sekä roolisi ja vastuualueidesi kehittymistä osana laajempaa kontekstia. Miten roolisi on kehittynyt yrityksen liiketoiminnan muuttuessa tai siirtyessäsi projektista toiseen? Oletko esimerkiksi ottanut haltuusi uuden vastuualueen strategiamuutoksen keskellä, tai onko aiemmin kartuttamastasi osaamisesta ollut merkittävää hyötyä uudessa markkinavaltauksessa?
Osaamisen tarkastelu konkreettisten esimerkkien kautta auttaa sinua tunnistamaan erilaisia uramahdollisuuksia ja kiteyttämään, mitä hyötyä osaamisestasi voi olla työnantajille.
2. Vapaa-ajan vahvuudet erottuvuustekijöiksi
Asiantuntijatyössä tarvittavaa osaamista voi kehittää myös muualla kuin työpaikalla. Arvokkaita oppimiskokemuksia voi löytää esimerkiksi harrastusten tai järjestötoiminnan parista.
Millaisia taitoja sinä kehität vapaa-ajan harrastuksissa tai järjestötehtävissä? Entä voisitko hakeutua niissä rooleihin, jossa voit vahvistaa vaikkapa johtamis- tai viestintätaitojasi?
Valjastamalla vapaa-ajalla kertyneen osaamisen osaksi urasuunnitteluasi, voit rikastuttaa ansioluetteloasi ja päästä lähemmäksi tavoittelemaasi roolia – vaikka työhistoriassasi ei juuri tätä kokemusta olisikaan.
3. Ota unelmointi osaksi urasuunnittelua
Unelmointi auttaa tunnistamaan sisimmät toiveet ja paljastaa sen, mitä pidät tärkeänä. Kuvittele, että mikään ei rajoittaisi tai estäisi sinua urallasi etenemisessä. Millaisiin tehtäviin hakeutuisit juuri nyt, ja mihin suuntaisit tulevaisuudessa?
Arvioi seuraavaksi, millä tavoin edistät jo haaveesi toteuttamista. Entä onko asioita, jotka estävät sinua, ja kuinka todellisia esteet ja rajoittavat uskomukset todella ovat? Miten näitä esteitä voisi madaltaa ja lopulta poistaa tieltä kokonaan?
Unelmien visualisointi esimerkiksi unelmakartan avulla voi auttaa jäsentelemään ajatuksiasi urasi edistämisestä. Pienetkin askeleet vievät sinua oikeaan suuntaan, kunhan tavoitteet ovat selvillä.
4. Verkostojen voimalla eteenpäin
Verkostojen hyödyntäminen on yksi keskeisimmistä työkaluista urasuunnittelussa. Sparraile verkostosi kanssa ajatuksistasi ja hyödynnä heidän näkemyksiään osaamisesi kirkastamisessa. Arvioi myös, millaisia uusia kontakteja tarvitset päästäksesi lähemmäs tavoitteitasi.
Laajenna verkostojasi esimerkiksi osallistumalla alan tapahtumiin, keskustelemalla sosiaalisessa mediassa tai tutustumalla nykyisen verkostosi kautta uusiin ihmisiin. Verkostojen laajentaminen ja omien ajatusten ääneen jakaminen voi poikia uusia, merkittäviä mahdollisuuksia!
Suorahaulla unelmarooliin
Tehtävämme on auttaa yrityksiä löytämään kohtaamisen arvoisia ihmisiä - eli osaajia, joissa yhdistyy tehtävään vaadittava osaaminen, kokemus sekä soveltuvuus yrityksen kulttuuriin ja tulevaisuuden näkymiin.
Tuo osaamisesi, kokemuksesi ja uratavoitteesi rohkeasti esiin, jotta sinäkin voit tulla suorahakukonsultin löytämäksi. Itsetutkiskelu, osaamisen sanoittaminen ja CV:n päivittäminen luovat loistavan pohjan myös suorahakuprosessissa erottaumiseen.

Comments